معجزه برنج
بزنج به عنوان غذا محصول بسیار بسیار ارزشمندی است ؛ اما معجزه برنج در فرصت هایی است که در کنار محصول اصلی میتواند ایجاد کند . استفاده مطلوب از محصولات جانبی برنج، منشاء یک فعالیت اقتصادی است که در هر منطقه برنج خیز موجب افزایش درآمد روستائیان ، ایجاد اشتغال و در نهایت توسعه روستائی است . برنج معجزه ای در رشد اقتصاد میتواند باشد اگر کشاورزان به باقی مانده برنج هاشمی ، برنج علی کاظمی بعد از سفید کردن به عنوان ضایعات نگاه نکنند .
ساقه و کاه برنج
در عملیات برداشت برنج ، حجم انبوهی از ضایعات بصورت کاه برنج حاصل شده که از نظر وزنی بیش از شلتوک استحصالی می باشد ، علیرغم زمینه های متعدد بهره برداری صنعتی بسیار با ارزش در کشور تا کنون برنامه ای جهت بهره برداری اصولی و صنعتی از آن وجود نداشته بجز استفاده محدود و معمولی مانند بستر سازی آغل و با پوشش بام منازل.
کاه ترکیبات شیمیائی زیادی دارد که مصارف متعددی از جمله تولید شکر و فرآورده های آن (به روشهای فیزیکی ، شیمیائی و میکروبی) ، توليد الكل اتیلیک به روش آنزیمی، تولید اسید استیک و لاکتیک و تولید
زانبیتول در فرآورده های غذائی وداروئی بکار میرود. و از دیگر مصارف کاه برنج استفاده در غذای دام و ماهی ، تولید SCP ، کود کمپوست ، بستر قارج، كاغذ سوخت ، سلوفان بکار میرود .
ولی با تمام این همه مزیت در کاه و ساقه برنج ، کشاورزان آنها را میسوزانند زیرا نه فرهنگ سازی درستی صورت گرفته و نه دولت کاری در این زمینه انجا داده است .
پوسته شلتوک
یکی از مهمترین فرآورده های جانبی در تبدیل شالی به برنج ، پوسته شلتوک می باشد که حدود ۲۰ درصد ضایعات را تشکیل میدهد .
از پوسته برنج با شلتوک در تهیه ذغال اکتیو، الكل فورفورال ، تهیه بلوکهای سیمانی سبک، ‘ ظروف سرامیک ، کاشی ، در صنایع شیشه سازی ( به دلیل وجود میزان ، قابل توجه سیلیس) و از خاکستر پوسته در جمع آوری آلودگیهای نفتی دریا استفاده می گردد ، همچنین در صنایع واکس سازی ، رنگ سازی ، نئوپان ، سنباده ، تخته سه لا و از پوسته بعنوان سوخت و تامین نیروی حرارتی ژنراتور مولد برق، در تولید شکر ،سیمان ، نوعی فیلتر ، تولید گاز بیوماس ، زغال قالبی ، اتانل و اسید اگزالیک از دیگر مصارف پوسته شالی می باشد .
سبوس برنج :
مهمترین و با ارزش ترین بخش دانه برنج سبوس نام داشته که ۸-۱۲ درصد وزن شلتوک را تشکیل داده و به رنگ زرد مایل به قهوه ای روشن یا تیره و بافت نسبتا نرم دارد.
به دلیل استفاده از ماشین های تبدیل یک مرحله پوست کنی شالی ، مقدار زیادی پوسته برنج به همراه سبوس آن ، مصرف سبوس را بعنوان غذا محدود می نماید . استفاده از سبوس به دلیل وجود میزان بالای اسید چرب آزاد فعالیت لیپوستیکی فيبر ، وجود پوسته و میکرو ارگانیزم ها ، محدود بوده اما روغن سبوس برنج که توانایی کاهش کلسترول خون
را دارد از مهمترین مواد موجود در سبوس برنج می باشد که حدود ۱۰-۱۳ درصد روغن داشته و برای تهیه روغن خوراکی و صنعتی از آن استفاده می گردد، و از تفاله روغن نیز در خوراک دام بکار میرود . از دیگر مصارف سبوس برنج میتوان ، آرد سبوس برنج ، سبوس خشک شده ، سبوس قالبی ، سبوس تولید شده با حرارت مرطوب ، کنسانتره پروتئین سبوس ، کنسانتره ویتامین B کمپلکس ، ماده بکار رفته در معالجه بیماری بری بری تولید توکوفرول (ویتامین E ) ، در بستر قارچ به عنوان امولسیفایر، واکس ، روغن، محيط تخمیر غذائی و دهها مصارف دیگر استفاده نمود.
برنج خرده پا شکسته(نیم دانه ):
در کارخانجات شالیکوبی از نوع سنتی میزان قابل توجهی از برنج در پروسه (تبديل) به خرده یا برنج شکسته تبدیل می گردد (حدود ۲۰ درصد) و این به دلیل فرسودگی دستگاههای مستقر در این کارخانه ها می باشد . که در مصارف محدود خوراک انسان و عمدتا مصرف تغذیه طیور ، آرد برنج با پروتئین بالا ، نشاسته برنج ،شیره برنج با فروکتوز بالا ، آبجو ، مالتو دکسترین ، انواع کنسرو و سوپ برنج ، تهیه لوازم آرایشی ، الكل طبی و خوراک دام و طیور مصرف عمده دارد .
– به طور کلی 3/1 طول دانه سفید شده برنج کامل یا کمتر از آن را خرده برنج و دانه برنج کامل را برنج شکسته می نامند.میتوانید در برنج شمالی میتوانید برای دریافت آخرین قیمت ها به پیج قیمت روز برنج مراجعه بفرمایید.