برنج ها در ظاهر شباهت زیادی به هم دارند اما وقتی عمیق تر به ظاهر آنها توجه میکنید میبینید که ابدا اینطور نیست و در خصوصیات ظاهری تفاوت های زیادی دارند که در ادامه به بررسی تفاوتهای انها میپردازیم. و چندین راه تشخیص برنج مرغوب را بررسی میکنیم .
عطر و بوی برنج مرغوب
مقداری برنج را در مشت خود بگیرید و ها بکشید تا نفس شما در میان برنج بدمد و پس از آن رایحه ای که به مشام میرسد را بو بکشید . عطری که به مشام میرسد باید شبیه به عطر شالیزارهای برنج باشد و چقدر این عطر خوش بوست ! برنج های نامرغوب یا معطر نیستند یا بسیار کم معطراند و یا حتی عطر خوشایندی نمیدهند . یکی از دیگر از راهکارهای شناخت برنج مرغوب ایرانی این میباشد که
چند دانه برنج را در دهانتان بگذارید و طعمی که در دهانتان ایجاد میشود باید شبیه به عطر شالیزارهای برنج باشد
چربی برنج!
من یک گیلانی ام ! بگذارید خاطره ای برایتان تعریف کنید با پدرم برای فروش برنج مزرعه مان به نزد یک پیرمرد برنج فروش رفته بودیم ، او برنج را روی کف دستش ریخت و شروع به مالیدن آن کرد و من از او پرسیدم دلیل کارش چیست ؟ او گفت اگر احساس ذره ای چربی در دستم کردم این نشاندهنده ی مرغوبیت برنج هست.
جنس, رنگ و شکل ظاهری دانه برنج
یکی از چندین راه تشخیص برنج مرغوب ظاهر دانه برنج است . مهمترین چیزی را که باید دقت کنید به شیشه ای نبودن برنج هست زیرا برنج مرغوب اصولا دارای جنس گچی یا عاجی میباشد و این حالت ظاهری (رنگ بلوری مات) بصورت یک دست در سراسر دانه برنج مشهود است ، اگر رنگ دانه برنج بکنواخت بنظر نمیرسد و بیشتر سفیدی آن در مرکز برنج مشهود است این نشان از نامرغوب بودن برنج دارد . دقت کنید برنج رنگهای دیگری نداشته باشد مانند رنگ زرد …
برنج را بشکنید !
چند عدد برنج را زیر دندان خود بگذارید و بشکنید ! خشکی و تردی و سفتی برنج نشان از مرغوبیت بالای برنج دارد زیرا با جذب سریع آب در هنگام پختن حجیم تر میشود.
کیفیت پخت
برنج مرغوب به هنگام جوشیدن عطر و بوی خوش ایندی را از خود بروز میدهد ، و سایر مشخصه های شناخت از قبیل میزان آب مورد نیاز جهت پخت برنج, زمان لازم پخت و میزان لعاب برنج از نشانه هایی است که بانوان خانه دار از آن به عنوان راه تشخیص برنج مرغوب از نامرغوب استفاده میکنند.
برنج مرغوب ایرانی پس از پختن ، دانه های آن بلند و کشیده میشود و قدری نیز متورم ؛ بعد از پخته شدن تا ساعتها به این شکل می ماند و با گرم شدن مجدد قابل خوردن است که برنج های نامرغوب و خارجی از گرم شدن دوباه حالتی را می گیرند که خوردن را بسیار سخت و زننده میکند و یک از فاکتورهایی که بعضی از برنج های نامرغوب دارند این میباشد که در اثر پخت چاق و حجیم میشوند و گاهی نیز از قسمت طولی دانه شکاف برمیدارد و همچنین عطر و طعمی پس از پختن حس نمی شود .
آخرین نکته این می باشد که هر چقدر از تاریخ برداشت محصول برنج گذشته باشد ، برنج مرغوبیت بیشتری دارد .این مواردی که تا به الان مطرح شده است در واقع دلایل علمی ندارد ! بلکه بر اثر تجربه کارشناسان برنج و برنج فروش های قدیم نسل به نسل به ما رسیده است . البته درمیان برنج های بازار حتی ایرانی برنج ها از هم بسیار متفاوت هستند ما به شما خرید برنج هاشمی را توصیه میکنیم .
حال شما با خواندن مطالب بالا یک کارشناس خبره برنج هستید ! تبریک میگویم !